środa, 9 sierpnia 2017

Orzechowo - migdałowa delicja







Jest to ciasto z serii tych, które można zrobić wcześniej. Doskonale więc nadaje się na większą imprezę, kiedy trzeba wszystko zaplanować i dobrze rozłożyć "siły". Ja zazwyczaj wszystko przygotowuję sama - bo tak lubię - więc jeśli słodkości ma być nieco więcej to jest to ciasto idealne. Ono wręcz potrzebuje czasu aby trochę poleżakować. W wersji świątecznej do ciasta lub masy orzechowej można dodać nieco cynamonu i kardamonu i mamy doskonałą wersję zimową.


Orzechowo - migdałowa delicja


Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka


Jak zrobić ciasto?

- przesiej suche składniki (za wyjątkiem cukru)
- połącz wszystkie składniki na jednolitą masę i odłóż na około 15 min.
- podziel ciasto na trzy części
- każdą część rozwałkuj dość cienko
- każda część ciasta kładź na pergamin i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 – 12 min.
- na ostatnią część ciasta (przed upieczeniem) wyłóż przygotowaną wcześniej masę orzechową z migdałami



Składniki na górę ciasta:
  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych


Jak zrobić masę?

- rondlu rozpuść miód i masło
- dodaj orzechy i migdały,  krótko przesmaż
- wyłóż masę na jedną część ciasta i włóż do piekarnika



Składniki na krem:
  • 3/4 l mleka
  • 100 g  cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g miękkiego masła


Jak zrobić krem budyniowy?

- ugotuj budyń i przestudź
- utrzyj masło z cukrem na puszystą masę i pod koniec ucierania dodawaj po jednej łyżce zimnego budyniu
- kiedy masa stanie się puszysta przełóż nią wystygnięte ciasto








8 komentarzy:

  1. Ojej, wspaniałe :). Lubię takie ciasta :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, wspaniałe :). Lubię takie ciasta :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to pięknie i smacznie wygląda aż smaki mam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. kusisz... a mialam juz nie jesc slodyczy

    OdpowiedzUsuń
  5. już mam ochotę na to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam podobne ale z polewą, bez takiej smakowitej góry. Tak mi się bardziej podoba. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinie się na sam widok hihihih moje smaki w 100%, na pewno zrobię. Dzieki Kochana

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)