piątek, 17 lutego 2017

Sałatka z jaglanką i kapustą pekińską w roli głównej - Salad with millet groats







Nie wiem czy to już przygnębienie zimowe czy przesilenie wiosenne. Pogoda nijaka. Zresztą pogoda ma to do siebie, że trzeba na nią ponarzekać. Jak śnieg i mróz to za zimno, jak deszcz to za mokro, jak wiatr to za wietrznie a jak słońce to za ciepło. Pogoda niestety to nie klimatyzator do regulowania zbiera więc przysłowiowe baty od większości "użytkowników". 
Luty to dla mnie taki nijaki miesiąc a przynajmniej w ostatnich latach. Niby zima a już wiosna... Wszyscy kichają pociągają i narzekają, najczęściej na cały świat.



W tej sałatce bazą jest kasza jaglana i kapusta pekińska. Resztę można dodać w myśl zasady: zerknij co masz w lodówce. oczywiście nie należy przesadzać bo całkiem fajną i zdrową sałatkę można zamienić w niezłą bombę kaloryczną. Tu zaraz dodam: uwaga na sosy, które w sałatkach należy stosować z umiarem bo mogą zamienić każde danie w kilka dań pod względem kalorii.
Zimą nie zachęcam was do pomidorów. To beczka chemii i lepiej używać tych z puszki a na prawdziwe poczekać do lata.



Sałatka z jaglanką (dla 2 osób)

Składniki:

  • szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 małe kulki sera mozzarella
  • 2 łyżki tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 6 - 8 oliwek
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka pokruszonego sera typu gorgonzola


Jak zrobić sałatkę?

- w misce umieść pokrojoną kapustę
- następnie posyp kapustę kaszą jaglaną
- na górze ułóż pozostałe składniki i delikatnie polej sosem









Składniki na sos:
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • łyżka dobrego keczupu

Jak zrobić sos?
- wymieszaj wszystkie składniki






Moja rada:
- zamiast sosu jogurtowego możesz zrobić klasyczny winegret
- sałatka idealna do pracy do lunchboxa
- jeśli lubisz możesz dodać 1-2 cm drobno pokrojonej papryczki chili








I takim sposobem możecie sobie zapewnić pyszną porcję zdrowia na talerzu. Żadne umiejętności kulinarne nie są wymagane tylko zdrowy rozsądek przy dobieraniu składników. Figura wam podziękuje piękną linią a cera blaskiem skąpanym we wiosennym słońcu. Jedzmy zatem zimą sałatki ze zdrowych składników i zdrowych dodatków - tu fantazja nie ma granic.

6 komentarzy:

  1. Pięknie podane :) takiego miksu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponoć luty był kiedyś mroźnym miesiącem i zachowało to się nawet w jego nazwie. Ale teraz faktycznie jest w nim deszczowo i smutno okropnie... Jednak taaaka sałatka z pewnością od razu poprawi i nastrój, i zdrowie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie uswiadomiłaś mi że tu u nas nie m kapusty pekinskiej w sklepach....

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pożywna sałatka. Kasze jaglaną uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To mi się podoba. Kradnę przepis. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)