poniedziałek, 26 grudnia 2016

Kochanych Świąt Bożego Narodzenia









Życzę Wam kochanych Świąt Bożego Narodzenia. Niechaj malutkie Dzieciątko Jezus rozjaśni wszystkie mroki życia i da nadzieję na dobry czas, realizację marzeń i piękne życie.

A na zdjęciu moczka. najbardziej charakterystyczna śląska potrawa. Przepisów jest wiele ale mój jest słodki jak szczęście. Zawiera bakalie i dobry piernik. To przepyszny świąteczny deser. Takiej moczki nigdzie nie znajdziecie. 

Nie zapomnijcie zajrzeć po świętach na zdrowy detoks. A na koniec przesyłam Wam link z pierwszej przdświątecznej próby kolędowania. To pierwsze ujęcie. Po kilku było już doskonale i perfekcyjnie.






Kochanych Świąt Bożego Narodzenia





środa, 21 grudnia 2016

Świąteczny bananowy chleb - Banana Bread






Jeśli przed świętami macie bardzo dojrzałe banany to zachęcam do upieczenia chleba ale z nutą świąteczną. Wszystko za sprawą przypraw iście świątecznych. Prawie jak piernik tylko, że mniej słodki. Zawiera same dobre składniki.



Świąteczny bananowy chleb

Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka (można zstąpić 3 łyżami siemienia lnianego delikatnie zmielonego i zalanego wodą)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej




Jak zrobić bananowy chleb?

- płatki owsiane zmiel w młynku do kawy (możesz też zostawić całe)
- rozgnieć widelcem na papkę 3 banany a jeden przekrój na pół
- do miski dodaj jajka, roztrzep je widelcem i dodaj rozgniecione banany
- suche składniki wymieszaj w misce
- do mleka dodaj olej kokosowy
- do masy bananowej dodawaj na przemian suche składniki i mleko z olejem
- wlej masę do formy wyłożonej pergaminem, na górę dodaj połówki banana i posmaruj je olejem koksowym
- wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około godzinę (do suchego patyczka)











czwartek, 15 grudnia 2016

Wykwintne korzenne śledzie








U mnie na święta Bożego Narodzenia króluje tradycja jednak każdego roku staram się wprowadzić jakąś nową potrawę. Lubię eksperymentować i odkrywać nowe. W tym roku będą to niezwykle aromatyczne śledzie, które kuszą nie tylko wyglądem ale są niezwykle dobre. Nawet jeśli nie jesteście amatorami śledzia, który jest jedną z najzdrowszych ryb, to gwarantuję wam, że to danie wprawi was w zachwyt. Jest proste do przyrządzenia i do tego można go zrobić kilka dni przed świętami. Wygląda niezwykle elegancko a smakiem zachwyca.

Jeśli kupuje śledzie to nigdy w zgrzewce plastikowej tylko takie ze sklepu rybnego "na wagę" filety śledziowe. Ze względu na czas nie kupuję tych w całości. Nie przepadam za filetowaniem i tym podobnymi "atrakcjami" kuchennymi. Troszkę więc na skróty a taki śledź jest naprawdę fantastyczny.


Wykwintne korzenne śledzie


Składniki:
  • 8 połówek fileta ze śledzi (4 szt.)
  • 2 laski cynamonu
  • 6-8 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2  łyżki syropu daktylowego (można zastąpić miodem)
  • duża lampka (koło 200 ml) czerwonego wina
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka ketchupu
  • *2 - 3 pierniczki korzenne






Jak zrobić śledzie?

- śledzie dobrze wypłucz, zalej wodą z 2-3 łyżkami octu winnego i wstaw do lodówki przynajmniej na 12 godzin
- ponownie wypłucz śledzie i osusz ręcznikiem papierowym
- do garnuszka dodaj wino, goździki, anyż cynamon i syrop, gotuj na wolnym ogniu około 5 min.
- cebulę pokrój w cienkie krążki, przepłucz wrzątkiem i dodaj do zalewy, odstaw z ognia
- dodaj ketchup i odstaw do wystygnięcia
- filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki, układaj warstwami, dodaj zalewę, włóż do lodówki 
- śledzie powinny się macerować w zalewie przynajmniej 12 godzin
- przed podaniem pokrusz na górę pierniczki korzenne
- * tak przygotowane śledzie mogą być w lodówce prawie tydzień, są więc doskonałym daniem na świąteczny stół, polecam

Moja rada:
Jeśli chcesz aby zalewa była bardziej klarowna zrezygnuj z ketchupu











wtorek, 13 grudnia 2016

Kotlety z kiełkami pszenicy









Kotlety z kiełkami pszenicy to nie tylko wegetariańska wersja ale również wegańska. Zawierają wszystko co stosują osoby dbające o zdrowie i linię. Oprócz wersji obiadowej, lunchowej doskonale nadają się do lunchboxa. Poza tym przepis jest taki, że jeśli czegoś nie lubisz lub nie możesz to najzwyczajniej w świecie nie dodajesz lub zastępujesz swoim ulubionym dodatkiem. Tych kotlecików nie smażymy na oleju tylko pieczemy w piekarniku na pergaminie i to jest dodatkowy atut. 



Jeśli chodzi o kiełki to one nie stanowią żadnego problemu. U mnie w zasadzie kiełkuje się cały czas coś, a was do tego również zachęcam. Kiełki to potężna dawka nie tylko energii ale witamin, mikroelementów - zresztą pisałam o tym wielokrotnie. przepis na kiełkowanie znajdziecie TUTAJ





Kiełki u mnie to prawdziwy urodzaj





Kotlety z kiełkami pszenicy

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 marchewka 
  • około 4 cm pora (jasna część)
  • 1/2 szklanki kiełków z pszenicy
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 cm papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • łyżka oliwy do przesmażenia marchewki i pora
  • sól i pieprz do smaku


Jak zrobić kotleciki?

- obraną marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
- pora posiekaj
- na patelnię dodaj łyżkę oleju, marchewkę i pora i wszystko zeszklij (jakieś 4 - min)
- posiekaj drobno papryczkę
- posiekaj czosnek
- posiekaj kiełki pszenicy
- do miski dodaj wszystkie składniki, wymieszaj
- dopraw solą i ewentualnie pieprzem
- blaszkę wyłóż papierem pergaminowym
- formuj małe kotleciki o grubości około 2 cm (nie mogą być za cienkie bo będą suche) i kładź na pergamin
- każdy kotlecik bardzo delikatnie posmaruj olejem
- włóż blaszkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 35 min.



Kotleciki bardzo dobrze smakują z dodatkiem dipu jogurtowego i z dodatkiem surówek

Dip jogurtowy:

Składniki:

- kilka łyżek jogurtu
- łyżka posiekanej mięty
- łyżeczka octu winnego
- łyżka bardzo drobno posiekanego ogórka zielonego
- łyżka bardzo drobno posiekanego jabłka
- sól i pieprz


Jak to zrobić?

- wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem











Wypróbujcie - koniecznie :)


Jeśli Ci się podoba, możesz mnie polubić TUTAJ

niedziela, 11 grudnia 2016

Tort na 4 latka Zosi







Mam tyle zaległych postów a tu już grudzień. Ten jednak jest najważniejszy - to 4 latka Zosi. Jak tu nie mówić o niej mała księżniczka skoro jest śliczna i mądra jak marzenie. 
Zosia skończyła 4 latka 6 listopada. Ach co to były za urodzinki! 

Oczywiście celebrowanie urodzin dzieci u nas to tradycja. Była więc rodzina, chrzestni i wszystkie ważne osoby w życiu Zosi. Była też myszka Miki i super zabawa dla dzieci. 

Był tort a właściwie dwa. Jeden owocowy z masą śmietankową a obok niego laleczka w sukience masowo-pustej. Dla niewtajemniczonych muszę dodać, że ciasto masowo-puste to określenie Weroniki (miała jakieś ponad 2 latka), która do tej pory nie lubi żadnych ciast z masą - i tak zostało określenie dla ciast a właściwie tortów dla dzieci :)

 Tak się składa, że u nas dzieci nie lubią ciast z żadną masą, nawet bardzo delikatną. Tak więc sukienka laleczki to było ciasto takie jak na babkę, przykryte masą cukrową, żeby był efekt. Na urodzinach najważniejsze są dzieci i oczywiście solenizantka. Musi więc być ciasto takie jak oni lubią - i było.


Ach dzieckiem być

Pamiętacie swoje urodziny z dzieciństwa. To wyczekiwanie na gości i prezenty i zabawa. Można się cieszyć z urodzin i uroczystości przez całe życie jednak radość dziecięca jest jedyna i niepowtarzalna. Ten błysk w oczkach ta ciekawość i radość spontaniczna jak blaski najpiękniejszego wschodu słońca.

Tak wałśnie cieszyła się Zosia. Nasza kochana, mądra i śliczna 4 - latka. Dumni rodzice, dumni dziadkowie i cała rodzina. 












Radość prezentów...



Najkochańszy pies świata, towarzysz wszystkich rodzinnych wydarzeń - Ozzy



Rodzeństwo





Malowanie buzi



Dumna i szczęśliwa "ja"


środa, 7 grudnia 2016

Jaglano-gryczane pieczone kotlety








Tyle dobrych ziaren na półkach sklepowych. Kasze to kopalnia wszelkiego dobra. O kaszy jaglanej więcej możesz przeczytać TUTAJ. Jeśli do kaszy dodamy przyprawy, zieleninę i inne ulubione dodatki (byle nie przesadzić) to mamy cały wachlarz pysznych dań zarówno na obiad, kolację a także do lunchboxa. 

W tym poście propozycja pysznych kotlecików pieczonych w piekarniku. Zrobiłam je w dwóch wersjach. Malutkie kuleczki z dodatkiem masła z awokado (przepis na masło znajdziesz TUTAJ) są doskonałą przekąską lub przystawką i rewelacyjnie sprawdzają się na szwedzkim stole.



Jaglano-gryczane pieczone kotlety

Składniki:
  • *szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • *szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3-4 suszone pomidory z oliwy
  • 2 łyżki soczewicy zielonej lub czerwonej (nie musi być, akurat miałam ugotowaną)
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki (około 4 łyżek)
  • 2-3 ząbki posiekanego lub rozgniecionego czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku

*kaszę jaglaną i gryczaną gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2 około 12-15 min., odstaw na około 5 min., po tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę





Jak zrobić kotlety?

- nic prostszego, wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- ręce zmocz wodą i wyrabiaj małe kotleciki o grubości około 2 cm
- kładź na blaszcze wyłożonej pergaminem
- delikatnie posmaruj oliwą z suszonych pomidorów
- włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25-30 min.
- doskonałym dodatkiem są wszelkiego rodzaju sórówki i lekkie sałatki
- małe kuleczki z masłem z awokado do propozycja na szwedzki stół