środa, 28 września 2016

Bananowe muffiny - Banana Muffins






Ostatnio komponuję lunchboxy. Staram się aby było dietetycznie i smacznie ale czasem dodaję do nich słodką przekąskę. Bananowe muffiny wydają się być idealne. Zdrowe ziarna, odrobina gorzkiej czekolady i banany. Świetnie pasują do całości. Jeśli akurat masz ścisłą dietę zawsze możesz oddać koleżance do biurowej kawy  albo komuś kto jest w potrzebie bo brakuje mu popołudniowego powera. 
Babeczki są świetne również dla dzieci bowiem są naturalne i zawierają zdrowe ziarna, które można zastąpić również innymi. Według upodobania i preferencji smakowych.



Bananowe muffiny 

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 bardzo duży dojrzały banan albo 2 mniejsze



Jak zrobić muffiny?

- utrzyj jajko z cukrem
- strumieniem dolewaj olej
- banan rozgnieć widelcem na papkę i dodaj do masy
- czekoladę posiekaj nożem
- dodaj mleko i pozostałe suche składniki
- napełnij papilotki do 3/4 objętości
- włóż muffiny do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 - 25  min.
- po wyjęciu , kiedy lekko przestygną wyjmij z foremek, włóż do papierowych papilotek, możesz udekorować



Polecam papilotki z Stella (link tutaj). Mają świetnej jakości produkty do pieczenia i nie tylko. Bardzo trwałe worki na śmieci i wszystko co w domu jest potrzebne aby zadbać o czystość. Używam tych produktów od dłuższego czasu i jestem zachwycona nie tylko estetyką ale jakością na medal!















Jesień, jesień... Jak na razie jest piękna. Tyle rzeczy w niej kocham. To nie tylko kosze śliwek, jabłek, pomidorów i złocistej dyni. To ciepły podmuch wiatru, babie lato we włosach, mknące chmury po błękitnym niebie z prześwitem promieni słonecznych... to mgliste poranki, rosa na trawie i w pajęczynach utkanych niczym misterne naszyjniki...
A u mnie jesienna ramoneska i spodnie dzwony, ale o tym w następnym poście.

poniedziałek, 19 września 2016

Zielona kasza - Green Groats







Na urlopie, czy na wakacjach każdy chyba nabrał nieco dobrej formy ogładzonej promieniami słońca z turbo - doładowaniem witaminy D3. Dobrze jest zatrzymać i kontynuować jak najdłużej wakacyjną lekkość i witalność. 
Poranny rozruch, szklanka imbirowej wody z cytryną, ulubiona owsianka z ziarenkami i lekki lunch - to jest to. Pachnące pomidory, które są wspomnieniem lata ale już przywołują jesień. 
Różne rodzaje kaszy podbijają naszą kuchnię i serca. U mnie kasza pęczak na zielono. To pożywne i pyszne danie bardzo wspiera układ trawienny i sylwetkę.

Czekam co roku na piękną, złotą, polską.



Zielona kasza

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak
  • ulubione zioła: u mnie gałązka bazylii i rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 gwiazdka anyżu
  • płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 szklanki wody

Jak zrobić kaszę?
- do wody dodaj wypłukaną kaszę pęczak i pozostałe składniki
- zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj kaszę na wolnym ogniu około 20 min.
- kiedy kasza wchłonie wodę, powinna być miękka
- wyjmij gałązki ziół i liście laurowe
- wymieszaj kaszę z zielonym, ziołowym sosem i dodaj potarty parmezan
- wymieszaj i dopraw solą i pieprzem
- podawaj z sezonowymi warzywami



Składniki na zielony sos:
  • 3 gałązki bazylii
  • mały pęczek pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku


Jak zrobić sos?
- posiekaj zioła
- dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem
- dodaj sos do ugotowanej kaszy, wymieszaj











Trochę wakacyjnych zdjęć w paskach, które towarzyszyły mi przez większość lata. Jakoś tak się złożyło, że były ze mną i na wakacyjnych "wypadach" i w pracy
Przypominają mi o szumiącym morzu, wschodach i zachodach słońca i wakacyjnym luzie...













Ślę wam ogromną wiązkę promieni słonecznych z lekkim podmuchem wiatru, który topi się w marzeniach.

wtorek, 13 września 2016

Szybkie i bardzo pyszne ciasto z jabłkami




Ciasto z jabłkami to klasyka. To nie tylko domena babć ale i nowoczesnych mam. Każdy po nie chętnie sięgnie, dzieci również. 
Ten przepis to nie jest typowa szarlotka ale ciasto z jabłkami w bardzo uproszczonej wersji. Jabłek ci u nas dostatek - i to pięknych polskich -  więc zachęcam do wypróbowania przepisu.


Ciasto z jabłkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 kg jabłek obranych i pokrojonych w grube ósemki

Jak zrobić ciasto?

- utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
- wsyp do miski wszystkie suche składniki i przesiej przez sito
- dodawaj do ubitych jajek na przemian oliwę i suche składniki
- wymieszaj i wylej na tortownicę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą
- poukładaj na górze ciasta ósemki jabłek
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40-45 min.
- jeśli chcesz bardziej na bogato to górę ciasta możesz posypać kruszonką - jest pyszna


Kruszonka

Składniki:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu



Jak to zrobić?

- zagnieć wszystkie składniki tak aby powstała kruszonka
- kruszonką posyp ciasto











Widziałam łabędzia. To był smutny łabędź. Pewnie dlatego, że jest sam. Wiecie, że prawie wszystkie łabędzie łączą się w pary prawie na całe życie.



sobota, 10 września 2016

Brioszki z borówkami










Z borówkami, z jagodami jak kto woli ale z pewnością to smak lata i to pachnącego lasem.
Robię je przynajmniej raz w roku i uwielbiam kiedy mogę zapakować bliskim lub znajomym na piknik. Może jest z nimi trochę pracy ale warto.


Brioszki z borówkami leśnymi

Składniki:
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 25 g drożdży (użyłam Babuni)
  • 100 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła (nie może być gorące)
  • około 500 g świeżych borówek
*dodatkowo rozmącone żółtko z mlekiem i odrobiną cukru do posmarowania oraz łyżka sezamu


Jak zrobić brioszki?

- do letniego mleka dodaj łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszaj
- jajka ubij razem z pozostałym cukrem
- dodawaj do ubitych jajek na przemian rozczyn drożdżowy i przesianą mąkę ze szczyptą soli, wyrabiaj ciasto
- dodaj roztopione masło i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
- pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50-60 min.
- kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel go na 3 cześci i każdą z trzech części na 6 lub osiem mniejszych kawałków
- lekko spłaszcz ręką ciasto i nałóż łyżeczką borówki zlep końce i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej i posypanej mąką
- posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na około 25-30 min.
- włóż brioszki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 16-18 min.
- prawda, że cieszą po upieczeniu 😊






Milusińskiej i kreatywnej soboty wam życzę. W kręgu bliskich, których kochacie i którzy was kochają i doceniają.

wtorek, 6 września 2016

Pesto bazyliowo-jarmużowe ze słonecznikiem








Nieco inna wersja pesto.   Dodać jednak muszę, że pesto można robić z wielu liści/naci warzyw. O pietruszce wszyscy wiedzą ale mogą to być również liście rzodkiewki, młodej marchewki, najważniejsze aby pochodziły ze sprawdzonych, zdrowych upraw.




Pesto z jarmużu

Składniki:
  • 2 spore garści liści bazylii i jarmużu (2 szklanki) 
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • około 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • bardzo mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka skórki z cytryny* (nie musi być)










Jak zrobić pesto?

- opłucz i osusz licie, posiekaj
- ziarna delikatnie podpiecz w piekarniku lub na patelni bez tłuszczu
- posiekaj czosnek
- do blendera dodaj składniki i w trakcie miksowania dolewaj olej
- pod koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- górę posyp utartą skórką z cytryny



   Pesto jest idealne do makaronu ale też doskonale nadaje się na kanapkę i do sałatek. Dodatkiem mogą być również płatki chili, znakomicie podkręcają smak i metabolizm. Ostrożnie z czosnkiem, zwłaszcza jeśli kanapkę jesz w pracy lub wybierasz się na spotkanie lub randkę :)







Nie rozpieszcza nas lato w tym roku. Nie wiem czy też tak macie ale ja jeszcze nie zdążyłam sie nim nacieszyć a już pojawiły się jesienne liście. Babie lato zaplątane w pjęczynach skropinych deszczem. 
Krzaki uginają się od pomidorów, które szukają promieni słońca. Muszą je wręcz kraść aby ubarwić się kolorem i zapachem. Cóż, jesień idzie...