środa, 11 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka dla początkujących - Christmas Cookies for beginners








    Odkąd sięgam pamięcią na Boże Narodzenie zawsze w moim domu robiło się ciasteczka. Chrupiące i ozdobione delikatnymi wzorami. Ciasteczka to była największa frajda dla dzieci. Właśnie te najprostsze, wycinane z foremek a potem ozdabiane. 

     To najprostszy przepis na wycinane  ciasteczek foremkami. Nie mogą się nie udać, tak samo jak i lukier. Warto dać dzieciom trochę radości. Zapamiętają do końca  życia dom pachnący wanilią, cynamonem, śmiech, ukradkowe skubanie ciastek  i oblizywanie lukru.


Świąteczne ciasteczka dla początkujących


Składniki:
  • 400 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko i jedno żółtko
  • 1/2 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Podziel  ciasto na dwie części to do drugiej dodaj:
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżeczkę mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika

Składniki na lukier:
  • 1 białko
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • barwniki w proszku lub w płynie

Jak to zrobić?

- zagnieć wszystkie składniki, tak aby powstała elastyczna masa
- podziel masę na 2 części i do drugiej dodaj cynamon, imbir i przyprawę z piernika, wszystko dobrze wyrób
- owiń obie kule ciasta w folię i włóż przynajmniej na 30 min. do lodówki
- wyciągnij ciasto, odczekaj 10 - 15 min aż zrobi się elastyczne i rozwałkuj na grubość 0,5 cm
- wykrawaj kształty z foremek i układaj na wysmarowanej i posypanej mąką blaszce
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 10 - 12 min. to zależy od grubości i wielkości ciasteczek
- kiedy ciastka ostygną możesz lukrować i ozdabiać

Jak zrobić lukier?

- białko jajka bardzo lekko ubij, dodaj sok z limonki
- dodawaj cukier puder i ciągle energicznie mieszaj
- masa powinna być dość gęsta ale lejąca
Jak lukrować?

- możesz ciasteczka lukrować wykałaczką
- ja lukrem napełniam większą strzykawkę /oczywiście beż igły/ i wychodzą delikatne wzory

Moja rada:

- lukier w szczelnym pojemniku, w lodówce możesz przechowywać 6-7 dni
- przed samym lukrowaniem podziel masę na mniejsze części i dodaj barwniki










Przepisy na inne ciasteczka świąteczne: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2012/12/zorganizuj-swieta-pieczemy-ciasteczka-1.html
  
Jakie wypieki królują u Was?

17 komentarzy:

  1. wyglądają pięknie i bardzo apetycznie...fajniutki przepis
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wczoraj robiłam :)) dla mnie to nadal największa frajda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię podjadać takie ciasteczka. Coś podobnego jest spécialité de la maison mojej córki, która przed świętami obdarza wszystkich bliskim takim przysmakiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wcześniej robiłam pierniczki, potem ciasteczka choinkowe, uwielbiam to :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ślicznie wyglądają:) pięknie ozdobione!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olá!
    Estão lindos. Cada um mais bonito que o outro!
    Com sugestões bem variadas, parabéns.
    Bju. Re

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są!! Ja w przyszłym tygodniu zabieram się ciasteczka pierniczki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie najprostsze sa najsmaczniejsze.:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne do przewiązania wstążką i powieszenia na choince :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka na świeta koniecznie. Twoje wygladaja bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. A u Ciebie już ciasteczka! Chylę czoło przed Twoją pracowitością i talentem. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te ciasteczka to idealny prezent świąteczny:) I na choince jak ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana śliczne te ciasteczka. i Jak pięknie polukrowane. Bardzo fajny przepis napewno skorzystam;) Buziaczki kochana;***

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)